Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta je dobila naziv po Dr. Robertu Atkinsu. On je autor knjige ’’New diet revolution’’ u kojoj je opisao ovu dijetu. Atkinsova dijeta spada u najpoznatije i najviše primenjivane dijete.
Ova dijeta se bazira na veoma smanjenom unosu ugljenih hidrata, ali i na slobodnom unosu 
proteina i masnoća. Uz redukovan unos ugljenih hidrata, organizam počinje da sagoreva masnoće. Atkins smatra da naročito treba izbegavati belo brašno i šećer. 
Ova dijeta se bazira na procesu tzv. ketoze. To znači da telo sagoreva masnoće umesto ugljenih hidrata, što omogućava korisnicima ove dijete da se ne debljaju, a najčešće i da smanje kilažu i dobiju na energiji i samopouzdanju.
Kod Atkinsonove dijete zabranjeno je konzumiranje šećera, alkohola, žitarica, krompira, brašna, slatkiša.
Preporučljivo je jesti:
Povrće  - kelj, karfiol, kupus, boranija, spanać, blitva, brokoli, paprika, patlidžan, tikvice, šargarepa, luk...
Pečurke
Voće – kupine, borovnica, jabuke, orah, badem, maline, jagode, kivi, narandže, grejpfrut, kokos...
Semenke – suncokret, bundeva, susam
Masnoće – hladno cedjeno maslinovo ulje, bundevino ulje, susamovo ulje
Proteini se mogu jesti neograničeno i to meso, riba i jaja. 
Sir, povrće, masline i ulja se jedu u ograničenim količinama
Atkinsova dijeta se može podeliti u četiri faze:

1. Prva faza je faza restrikcije ugljenih hidrata. Ova faza traje dve nedelje. Ne jede se ništa slatko, kao ni povrće koje sadrži skrob, žitarice, brašno i hleb. Unos ugljenih hidrata je samo 20 gr dnevno
2. Druga faza omogućava neznatno povećanje unosa ugljenih hidrata, maksimalno do 40 gr. 
U ishranu se dodaje više vlaknastog povrća.
U 3 i 4 fazi može se povećati unos ugljenih hidrata, ali samo do 60 gr dnevno, što je kritična tačka koju ne bi trebalo prelaziti. I u ovoj fazi treba izbegavati sve namirnice koje mogu dovesti do debljanja.

Uz ovu dijetu se preporučuje umerena fizička aktivnost. Ne treba preterivati kod fizičke aktivnosti, pošto je dijeta prilično restriktivna. Umerena fizička aktivnost predstavlja 30 minuta vežbanja dnevno ili brze šetnje. Dr. Atkins preporučuje da se uzimaju vitamini i minerali u vidu preparata, kao dopuna ishrani.
Neki stručnjaci zameraju ovoj dijeti, što je dosta visok sadržaj masnoća uključen u jelovnik. Zbog redukovanog unosa ugljenih hidrata dugotrajna primena ove dijete mogla bi dovesti do umora i uticaja na psihu.
Ipak može se reći da ova dijeta spada medju najdelotvornije.

Популарни постови са овог блога

Medicinska dijeta

UN Dijeta